Een persoonlijke uitvaart

22 november 2017
1222
1246
0

Een mooie uitvaart is erg belangrijk voor het verwerken van het verlies van een dierbare. Wanneer er iemand overlijdt moet er vaak veel geregeld worden, hiervoor is uitvaartbegeleiding een welkome steun in de rug in deze emotionele tijd. Katia Mulder is uitvaartbegeleider en vertelt over haar werk.

Onvermijdelijke uitvaart

De dood laat zich doorgaans niet plannen. Maar als je weet dat je niet lang meer te leven hebt dan is het fijn om je voor te bereiden op de onvermijdelijke uitvaart. Katia Mulder: ‘Twee jaar geleden werd ik gebeld door een vrouw. Haar man was ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Laten we ze Anja en Wim noemen. Anja wilde praten over de mogelijkheden rondom de uitvaart van haar man. Toen ik eenmaal aan de koffie zat, gaf ze aan dat ze opgelucht was dat ze deze stap had gezet’.

Goede band

Katia vertelt verder: ‘Ik ben meerdere keren bij dit gezin geweest en onze band versterkte daar door. Ik praatte met Wim over het leven, wat hij belangrijk vond, wat hij heeft meegemaakt, gezien en gedaan heeft in zijn leven. We bespraken de kist, locatie en over hoe de uitvaart er zou gaan uitzien. Toen ik het telefoontje kreeg van Anja dat Wim was overleden ben ik er meteen heengegaan.’

Alle rust

‘Onze voorbereiding maakte het afscheid veel persoonlijker en beter uitgewerkt. De familie hoefde niet in korte tijd stappen te zetten; alles lag al helder op tafel. De familie had alle tijd en rust om veel bij Wim te zijn en rustig afscheid te kunnen nemen. Er hoefde niks meer geregeld te worden. We hadden hierdoor meer tijd om te praten over de invulling, de zingeving en we konden in alle rust de kleinkinderen extra aandacht geven. Het was een heel bijzondere week waar ik nog geregeld aan terugdenk.’

Geen standaard aanpak

Katia werkt nooit met een standaard aanpak. ‘Ik pas alles aan op de persoonlijkheid en wensen van degene die komt te overlijden. Het begeleiden van kinderen in dit traject vind ik erg belangrijk. Zij zijn heel open en puur en stellen lukraak vragen als ze iets willen weten. Het kind heeft recht op een duidelijk en eerlijk antwoord. Hier ga ik ontspannen mee om’.

Kinderkoffer voor troost

‘Ik heb zelf een kinderkoffer ontwikkeld. Hierin zitten boekjes over de dood, rouwverwerkingskaarten, een emotiespel en een doeboek. Met deze koffer kunnen kinderen spelenderwijs de rouwperiode door. Het is mijn prioriteit om kinderen altijd te betrekken. Natuurlijk is er verdriet, maar men kan verankerd verder.

‘De kleinkinderen gaven aan dat het zo’n fijne dag was’

All Stars

‘Een aantal jaren geleden belde de moeder van haar te vroeg overleden dochter mij. Haar dochter had een grote passie voor All Stars sneakers en wilde deze aan tijdens haar eigen uitvaart. Tijdens de uitvaart had iedereen All Stars aan: de chauffeur, de mensen van het rouwcentrum en wij zelf. Wij liepen op haar geliefde All Stars, want het was háár dag en dat benadrukten we hiermee op een manier die precies bij haar paste.’

Met hart en ziel

‘Ik probeer altijd zoveel mogelijk mezelf te zijn en dichtbij mezelf te blijven. Dit is de enige manier waarop ik er helemaal voor mijn klanten kan zijn en dat doe ik met hart en ziel’, besluit Katia. Een afscheid doe je immers maar één keer, er is geen herhaling, het moet in één keer goed zijn. ‘Ik informeer je graag over de vele mogelijkheden die er zijn rondom een uitvaart, en ik help nabestaanden bij het maken van passende keuzes’.

Meer weten?

Gaia uitvaartbegeleiding biedt begeleiding op maat, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Maak van het afscheid een mooie finale, een waardig en persoonlijke afsluiting van het geleefde leven!

Gaia Uitvaartbegeleiding
Lauwersmeer 70 | 1447 LL Purmerend | 06-83986565 |
info@gaia-uitvaart.nl | www.gaia-uitvaart.nl
Deel dit artikel