zorg

Zorg op de juiste plek

Ieder huisje heeft zijn kruisje en geen enkel gezin is volledig harmonieus. Het kan bijvoorbeeld zijn iemand vastloopt in het gezin, eenzaam is of een traumatische ervaring heeft gehad. Wat doe je dan? De 27-jarige K.W. werd geholpen door een sociaal wijkteam en vertelt zijn verhaal.

Rotzooi

K.W: ‘Het ging niet goed met mij. De gezinssituatie was slecht en ik zat thuis op mijn kamer tussen de rotzooi. Ja, eigenlijk had ik het leven een beetje opgegeven. Uiteindelijk trok mijn moeder aan de bel. Via het sociaal wijkteam kwam ik bij ZCN terecht. Het klinkt misschien dramatisch, maar in feite heeft dat mijn leven gered.’

Zorg

‘De professionele hulpverleners van ZCN regelden in no-time een eigen woning voor me. Ook zorgden ze ervoor dat ik naar een dokter ging, naar de tandarts, de psycholoog. Dat soort dingen ging ik al jaren uit de weg.’

Gelijkwaardig

‘Mijn begeleider is een grote steun voor me. Hij komt regelmatig langs om te helpen met opruimen of zaken te regelen. Of gewoon, om even te praten. Bij hem voel ik me geen cliënt, maar gelijkwaardig mens. We zijn nu een jaar verder en mijn leven is enorm veranderd. Ik werk als vrijwilliger en wil weer naar school. Kortom: ik geloof er weer in!’

Gespecialiseerd

ZCN (Zorgcoöperatie Nijmegen) is een samenwerkingsverband van 18 vrijgevestigde zorgprofessionals, die nauw met elkaar samenwerken. De professionals bieden specialistische begeleiding aan huis voor met name gezinnen en hebben alle een eigen specialisatie. Ze zijn bijvoorbeeld psycholoog, (kinder)therapeut, maatschappelijk werker of budgetcoach.

De professionals bieden specialistische begeleiding aan huis

Zorgtraject

De zorgprofessionals hanteren een holistisch mensbeeld. Hiermee wordt bedoeld dat een klacht nooit op zichzelf staat. Dit betekent dat er bij elke klacht wordt gekeken op zowel lichamelijk als mentaal, emotioneel en sociaal gebied. Als het beeld zo compleet mogelijk is, zal er ook een goed zorgtraject uit voortkomen.

Mentor

Onderdeel van de aanpak is dat iemand in het gezin of de familie betrokken wordt bij het traject en een rol krijgt hierin als mentor. Met deze persoon wordt een begeleidingsplan opgesteld.

Geen wachtlijst

De professionals van ZCN gaan direct aan de slag met de probleem inventarisatie en hebben geen wachtlijst. Samen met de cliënten kijken ze naar mogelijkheden om het beste uit de situatie te halen, of het beste ervan te maken. Zo kunnen mensen de weg naar boven weer vinden en gaan ze meedoen in de maatschappij.

Datum: 11 november 2017